Bahan A (dikisar)
• 1 sudu besar jintan manis
• 1 inci halia
• 1 ½ sudu besar jintan putih
• 2 ulas bawang putih
• 4 ulas bawang merah
• udang kering (dimesin)
• ½ cawan kacang tanah (digoreng)
• lada sulah
• kerisik
Bahan B
• 2 cawan beras
• ¼ kilo daging lembu
• 1 cawan udang basah
• daun sup dan daun bawang
• bawang goreng
• daun kucai
• air rebusan daging
• lobak merah (dipotong dadu)
• kacang pis
• garam
Bahan penumis
• 1 kuntum bunga lawang
• 4 kuntum cengkih
• 1 inci kulit kayu manis
• 2 biji buah pelaga
Cara-cara membuatnya
1. Tumiskan bahan penumis hingga wangi. Kemudian masukkan bahan A. Goreng hingga kekuningan.
2. Masukkan kerisik, udang kering, kacang tanah, daging dan udang. Kacau dan biarkan sekejap.
3. Masukkan sedikit air rebusan daging dan biarkan mendidih.
4. Campurkan garam, lada sulah, beras dan air mengikut sukatan beras untuk membuat bubur.
5. Masukkan lobak merah dan kacang pis dan masak sehingga bubur kembang.
6. Taburkan daun sup, daun bawang, daun kucai dan bawang goreng.