Cuti, hotel mahal, indah khabar dari rupa

MUSIM cuti sekolah akhir tahun adalah masa ibu bapa mengambil kesempatan bercuti bersama keluarga tersayang sama ada ke luar negara dan juga ramai yang melancong di dalam negara sahaja.

Tempat idaman sudah tentunya ke pulau-pulau seperti Pulau Tioman, Pulau Pangkor, Pulau Pinang, Pulau Perhentian, Pulau Kapas dan tempat tumpuan pelancong yang popular seperti Melaka Bandaraya Bersejarah, Kuala Lumpur, Kuala Terengganu dan Kota Bharu yang sentiasa penuh sesak dan bilik-bilik hotel serta resort dan inap desa begitu mendapat sambutan yang sentiasa penuh ditempah hingga akhir bulan Disember.

Di sini tampak betapa rakyat Malaysia bukan sahaja mampu berjalan makan angin bersama seluruh keluarga yang menunjukkan kemakmuran penduduknya tetapi juga berpeluang melihat keindahan negara sendiri.

Dalam pada itu, mengapakah pihak pengurusan hotel dan resort seolah-olah mengambil kesempatan menaikkan harga sewaan biliknya sedangkan percutian cuti sekolah akhir tahun yang panjang ini adalah memberi peluang kepada rakyat kita sendiri bercuti bersama keluarga dan sepatutnya harga bilik dikurangkan lagi, bukan dinaikkan kadangkala sekali ganda daripada harga biasa.

Di manakah keprihatinan pengusaha-penguasa tempatan yang melaungkan semangat kenegaraan dan rasa kekitaan bertanggungjawab serta ada rasa tolak ansur sesama kita.

Begitu juga ada di antara pelancong tempatan terkilan seolah-olah tertipu kerana bilik yang ditempah di beberapa hotel terutama berhampiran dengan pantai melalui Internet itu ‘indah khabar dari rupa’. Apabila melihat gambar Internet, rupa biliknya cantik dan kemas tetapi apabila tinggal di sana didapati bukan sahaja ada yang bocor sana sini, ada yang mengeluh alat penghawa dingin gagal berfungsi dan sebagainya.

Diharap pengusaha hotel dan resort hendaklah sentiasa memantau dan bukannya kerana ingin mengaut untung berlebihan seolah-olah adanya rasa tamak tanpa memperdulikan hak pelanggan dan malangnya pelanggan itu pula adalah rakyat tempatan sendiri.

Ambil iktibar di setengah-setengah negara, harga sewaan bilik hotelnya ditawarkan harga jauh lebih murah kepada rakyat mereka sendiri daripada pelancong luar kerana semangat cintakan negara dan sudah tentu penduduk tempatan diberikan keutamaan dahulu.

Advertisements

One thought on “Cuti, hotel mahal, indah khabar dari rupa

  1. assalamualaikum : biase la tuh. time2 macam ni lah mereka nak melipat gandakan pendapatan mereka. pasal mereka tau, walaupon mahal, orang tetap akan menginap kat tmpt mereka. oleh yang demikian, time2 cuti sekolah macam ni, beramai2 lah kite melancong ke Indonesia…. mcm saya… hahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s