Sebelum & Selepas Kahwin (Dari Kacamata Seorang Suami)


PERKARA

SEBELUM KAHWIN

SELEPAS KAHWIN

ANGKATKAN BEG

Come sayang, let me carry the bag 4 u. Kesian u…

Beg u pun u malas nak bawa. Lain kali jangan bawa beg ah!

TERSUNGKUR BATU

‘Sayang, intan payung, you ok tak darling? Bodoh punye batu!’

Jln betul2 la! Buta ke? Mata letak kat mana? Kepala lutut? Batu tu macam besar pun tak nampak!

PAKAI SEXY

Lawanye u pakai baju ni. Seksi! Turn on I, macam nak gigit-gigit you sekarang jugak!

‘Ni ape ni, tetek terjojol, nampak longkang! Dengan babat berlipat-lipat! Tak malu eh?’

MANJA DI PUBLIC

Manjanye syg i ni. Cium sikit sayang! Firmnye p***** you!

Oi! Org tgk ah! Tunggu balik rumah bole tak? Tak malu eh orang tengok?!

KEMPUNAN

U nak makan burger ramly? Ok, besok i masuk JB belikan eh syg..

Burger McDonald pun sama pe! Jgn cerewet ah! Makan je!

KECANTIKAN

Cantik nye you hari ni. Eye shadow you lawa la! Berseri-seri muka you!

Ape ni make up mcm tepung gomak? Wayang pekji pun kalah tau! Bulan2 asyik beli make up je!

KEKAYAAN

U takde bnyk duit pun, i tetap syg u. Kekayaan tk menjanjikan kebahagiaan.

Tu la, dulu tak nak blajar betul2. Skrg baru nak menyesal! Duit tong sampah bulan ni camne?

SEX

Kalau kita kawin, hari2 i nak main dgn u.

Eh, i penat tau! Ingat i robot ke? Gatal!

KESABARAN

Sudahlah syg, jgn merajuk. Sorry eh Sayang. Memang salah I. I ni matahir tak guna! Jangan merajuk lagi ye Sayang. I minta maaf. Maafkan i eh?

Salah you, you nak suruh I cakap Sorry! Banyak cantik muka you! Dah buat salah tak nak mengaku. Tau nak merajuk je. Awak punye pasal ah! Tak kuasa aku!

MASAKAN

Sedapnye u masak (walaupun tak sedap)

Mak u tak ajar masak ke? Ni Nasi lemak ke nasi basi?

DUIT NO PROBLEM

Syg, kita mkn dekat restoran mahal tu eh? Mahal takpe lah, skali skala…

Mak oi! Pe mahal! Da la! Mee grg mamak pak kassim lagi sedap. Tak mau ah!

LUV PEGI LUV BALIK

Bye syg, I luv u too. Muaks! Miss u lah syg. (Padahal smlm baru jumpe)

Ah, ok bye! Tak bole lah. Kawan i ade ni! Bye la bye la!

PENGORBANAN

Takpe Sayang, I tak kisah. I sanggup buat apa saja untuk you. I fetch you later eh?

You ni, takde kepala otak ke yang I ni penat baru balik kerja. Apa salahnya you balik sendiri. Manja sangat ah!

JUMPA LAMBAT

Takpe Sayang.. Asalkan you selamat sampai

Takpe la. Da biasa da!

BUANG ANGIN

You kentut eh sayang? Hehehehehe! Cute la you ni! *cubit-cubit*

Oi, asal bole kentut je eh! *pukul-pukul badan*


30 thoughts on “Sebelum & Selepas Kahwin (Dari Kacamata Seorang Suami)

  1. yes… take it as a lesson to all husbands. your love towards ur wives should last forever. kalau sama2 syg maka x akan jadi perceraian biar pun badai melanda.

  2. yes, uncle mantan. but some women do not love their husbands for who they are….but as time passes by, they have the hearts to find other males as their lovers!

  3. harap2 x jadi mcm ni la. jgn la plak u x nak kahwin plak lps baca entry ni. berdoalah byk2 agar mendapat suami yg soleh dan bapa mithali. InsyaAllah.

  4. Insya Allah, semuanya akan OK dgn izin Allah. BTW, jom kita buat link exchange? Blog pika dah ada dlm blog list saya. TQ.

  5. sblm kawin semuanya wangi & indah belaka, tp bila dh kawin sebaliknya pula…kenapa yer???

    p/s: saya org baru disini. Salam buat Daddy Z…

  6. ya lah ayah aiman….masa mula2 kahwin isteri cantik n menawan. bila dah berusia selera terhadap dia semakin berkurang..betul tak?

  7. salam,

    huhu..btol..ke..semua..cm..2?
    lelaki..mmg..suke..tgk..yg..cntikkn?
    So..adakah..kecantikan..wanita..itu..jadi..ukuran..bg..sebuah..perkahwinan?

  8. u r right. kecantikan x kekal lama. kalau boleh nak cari yg sedap mata memandang. x perlu cantik mcm Erra atau Rozita Che Wan. Kira yg sedang2 aje bak kata Iwan. sebabnya nak hidup lama dgn dia. dari mata turun ke hati kan?

  9. betul sgt2 la tu tikah. lelaki ni mudah terpesona kpd pompuan comel. tp kecantikan bukan penentu lelaki tu akan menjadikan dia sbg isteri. so, kalau nak senarai pendek kenalah pilih yg cantik dulu. then, antara yg cantik2 tu saya pilih yg beriman n berbudi bahasa plak. mcm audition AF8 plak kriteria yg sy buat ni….

  10. Dunia perkahwinan penuh dengan liku – liku kehidupan …….apa yang daddy paparkan hanyalah secebis kisah kehidupan berkeluarga pada masa kini…………hakikatnya alam perkahwinan penuh dengan kenikmatan dan keseronokan ibarat seperti taman syurga duniawi……adanya isteri soleha……..anak2 yang soleh………rahmat dan berkat Allah sentiasa melimpah2…………..kepada pasangan yang baru bernikah cari lah sakinah (ketenangan)

  11. wow! satu tazkirah yg bernas n mendalam dari Ustaz Riz. Iyalah, riz..semua org kahwin nak bahagia ke akhir hayat. tapi kita ni insan biasa. kekadang tu hati n perasaan boleh berubah. Daddy insan yg telah mencuba sehabis daya. Tapi takdir penentu segala…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s